Vinotéka je snem snad každého milovníka vína. Optimální skladování jednotlivých odrůd. Teplota, vlhkost, světlo a poloha jsou dokonale monitorovány. Díky tomu si můžete kdykoli vychutnat své oblíbené víno a vědět, že by mělo chutnat přesně tak, jak chutná, a ne jinak. Vína se totiž mohou při nesprávném skladování různě kazit a mohou dokonce absorbovat chutě z jiných potravin. Proto jsme si jisti, že každý, kdo ocení kapku dobrého vína, potřebuje vinotéku. V našem průvodci nákupem vinotéky vám ukážeme, co je při nákupu opravdu důležité!
Vinotéka: porovnání funkcí a výkonu
Porovnejte a zjistěte, co potřebujete: To je velmi důležité, aby vám vinotéka dlouho dobře sloužila. Jak velká by měla být? Kam ji chcete umístit? Potřebujete více zón? Chtěli byste vinotéku nebo vinotéku s regulací teploty vína? Jaká musí být klimatická třída vinotéky? Na všechny tyto otázky byste měli odpovědět. Pomůžeme vám najít odpověď právě teď. Seznámíme vás s různými typy a funkcemi vinoték. Budete tak dobře informováni a budete přesně vědět, která vinotéka obohatí váš život
Ultimo 20 Uno, vinotéka malá
Typ produktu
Ultimo 20 Uno
Malá vinotéka s velkou kapacitou. Tato vinotéka pojme až 20 lahví. Panoramatická skleněná dvířka a ovládací panel na vnější straně pro snadné ovládání a skladování
Flexibilní: volně stojící vinotéka s elegantním vzhledem
Prostorově úsporné rozměry
S UV ochranou: Panoramatické skleněné dveře stále chrání před světelnými paprsky
Malá vinotéka může být velmi užitečná. Pokud nemáte mnoho místa, je tento model ideální. Vinotéka má jednu chladicí zónu. Pomocí ovládacího panelu na dvířkách můžete nastavit teplotu od 5 do 18 °C, což je ideální pro skladování vašich oblíbených vín. Díky svému jednoduchému a elegantnímu designu bude vinotéka zářit na každém místě. čtyři kovové zásuvky jsou vyjímatelné a LED osvětlení uvnitř lze volitelně zapnout a vypnout.
Výhody:
zabírá málo místa
Nerezová ocel v černé barvě
Volně stojící a s velkým vnitřním prostorem
Nevýhody
nejedná se o vestavěné zařízení
Jedna chladicí zóna
Vinovilla Grande 165, vestavěná vinotéka s kontrolou klima
Typ produktu
Vinovilla Grande 165, vestavěná
Velká vinotéka s elegantním designem: tato vinotéka je vhodná až pro 165 lahví a představuje zázrak prostoru. Lahve se skladují v zóně do 5-20 °C a jsou obzvláště dobře chráněny proti vibracím.
Konverzní umělec: Lze použít jako vestavnou nebo volně stojící vinotéku
Pro atmosféru: výběr ze 3 různých barev světla
Vše v jednom: s prostorem pro sklenice a láhve vína
Pokud chcete mít pro své víno opravdu hodně místa, je nejlepší volbou velká vinotéka, například Vinovilla Grande. Díky kompresnímu chlazení, filtru s aktivním uhlím a ochraně proti vibracím nabízí dokonalé podmínky pro ochranu uloženého vína. Dřevěné police v zásuvkách jsou výškově nastavitelné, aby vám poskytly maximální flexibilitu. Součástí je také zařízení pro uložení vhodných šálků.
Výhody
Dotykový ovládací panel
Dostatek úložného prostoru
S ochranou proti vibracím a zároveň mimořádně tichá
Nevýhody
Zabírá relativně hodně místa
Jedna chladicí zóna
Vinsider 41, Built-In Duo Onyx Edition, vestavěná vinotéka
Typ produktu
Vinsider 41 vestavná, Duo
Elegantní instalace v kuchyni, baru nebo jinde: tato vestavná vinotéka je vybavena dvěma chladicími zónami.
Tato dvouzónová vinotéka umožňuje všestranný výběr vína. Například červené a bílé víno můžete současně skladovat při různých teplotách, abyste vyhověli různým požadavkům. Vinotéka je vestavný spotřebič, takže ji můžete zabudovat do kuchyně, obývacího pokoje nebo baru.
Výhody
Dvě chladicí zóny pro dokonalé skladování
Kompaktní provedení až pro 41 lahví vína
Intuitivní dotykový ovládací panel
Nevýhody
Není určeno pro volně stojící použití
Barossa 77 Duo, vinotéka, 2 zóny
Typ produktu
Barossa 77 Duo, vinotéka
Tato vinotéka nabízí prostor pro 77 lahví ve 2 chladicích zónách. Díky elegantnímu černému designu a tónovanému třívrstvému bezpečnostnímu přednímu sklu nezůstane žádné přání nesplněno.
Ušlechtilá: s tónovanými skly
Velká: S prostorem pro 77 lahví ve dvou chladicích zónách
Stylový černý design, tónované sklo a dřevěné rošty pro pohodlné skladování vína. Jedná se o ideální způsob skladování šampaňského, šumivého vína, prosecca, růžového, bílého nebo červeného vína. Vinotéku lze elegantně integrovat kamkoli a vy se můžete stát skutečným znalcem vína.
Výhody
Velmi ušlechtilý design v černé barvě
Prostor pro 77 lahví
Přesné chlazení a vnitřní osvětlení LED
Nevýhody
-
Porovnání vinoték
Ultimo 20 Uno, vinotéka
Vinovilla Grande 165, vestavná vinotéka Uno
Vinsider 41, vestavná vinotéka Duo Onyx Edition
Barossa 77 Duo, vinotéka
Kapacita (lahve)
20
165
41
77
Rozměry
cca 43 x 63 x 50 cm
59,5 x 176 x 70 cm
59,2 x 88,5 x 56 cm
48 x 128,5 x 64 cm
Hmotnost
17 kg
90 kg
45 kg
48 kg
Třída energetické účinnosti
G
G
G
G
Počet chladicích zón
1
1
2
2
Provozní hluk
41 dB max.
49 dB max.
38 dB max.
42 dB max.
Speciální funkce
- Ovládání: dotykový ovládací panel - vnitřní LED osvětlení - závěs dveří: pravý, nelze vyměnit
- dotykový ovládací panel - volné stojící a vhodné na instalaci - závěs dvěří: vpravo
- dotykový ovládací panel - vnitřní osvětlení - závěs dveří: pravý, nelze vyměnit
- dotykový panel - bílé vnitřní LED osvětlení - závěs dveří lze namontovat na obě strany
Hledání správné vinotéky
Po představení jednotlivých modelů je nyní na vás, abyste si je vybrali. Najděte svou ideální vinotéku tak, že si položíte otázku, co přesně chcete. Pokud například pijete hodně různých vín, doporučujeme dvouzónovou vinotéku pro optimální skladování. Máte několik vybraných lahví, nebo máte rádi pestrou nabídku? V závislosti na tom byste měli upravit velikost vinotéky. Pak jsou tu samozřejmě problémy s designem: Líbí se vám osvětlení? Měla by být vinotéka černá nebo jiné barvy? Má být jednotka volně stojící, nebo ji chcete integrovat? V úvahu je třeba vzít také vlhkost ve vinotéce. Měla by se pohybovat mezi 75 a 85 %. Věděli jste, že klimatická třída vinotéky udává ideální okolní teplotu, při které může vinotéka chladit.
Věda o víně se společností Klarstein
Jaké jsou druhy vína a jak se liší? Rádi vám to vysvětlíme!
Bílé víno
Bílé víno je jednou z nejoblíbenějších odrůd na světě, a proto patří k nejvítanějším hostům ve vinotékách. Vinaři používají k výrobě bílého vína téměř výhradně světlé hrozny. Obvykle se pijí mladá a chuť bílého vína se vyznačuje svěžestí, ovocností a vyšší kyselinkou ve srovnání s červeným vínem. Známé odrůdy révy vinné jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc a Rulandské bílé.
Červené víno
U červených vín, jak napovídá jejich název a barva, se zpracovávají pouze červené hrozny. Vína získávají barvu díky slupce ovoce, která kvasí společně s moštem. Intenzita barvy a obsah tříslovin závisí na délce kontaktu moštu se slupkami. Doba zrání se může pohybovat od několika dnů (u lehkých červených vín) do dvou týdnů (u těžkých červených vín). Při zrání v dřevěných sudech získávají vína obzvláště plné tóny a pryskyřičnější chuť. Mezi známé odrůdy červených vín patří Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Pinot Noir a Sangiovese.
Růžové víno
Růžové víno vzniká smícháním bílého a červeného vína. To byl jen vtip, ale je za tím běžná mylná představa: mnoho lidí si myslí, že růžová vína se vyrábějí smícháním bílých a červených hroznů. V Evropské unii je dokonce zakázáno míchat červené a bílé víno na růžové. Ne, při výrobě se používají pouze červené hrozny a vinařství dosahuje světle červené barvy, protože velmi brzy odděluje slupky od moštu, takže se uvolňuje jen málo barviva. Existuje však jedna výjimka: růžové šampaňské se vyrábí ze směsi světlých a tmavých hroznů. Pro růžová vína jsou typické odrůdy Pinot Noir, Tempranillo, Pinotage, Shiraz a Cabernet Sauvignon.
Šumivé víno
Jak perlí! Kyselina uhličitá, která unikla během kvašení, se obvykle přidává do šumivého vína nebo sektu. V Itálii se taková vína označují jako "frizzante" a Francouzi jim říkají "perlant". Šumivá vína jsou však jen mírně perlivá, tlak se pohybuje mezi jedním a 2,5 baru. Oblíbenými zástupci, které lze nalézt i ve vinotékách, jsou četná italská vína Proseccos.
Šumivé víno
Takzvaná tichá vína neobsahují téměř žádný alkohol ani kyselinu uhličitou a slouží jako základ pro šumivá vína, která jsou kvašena v láhvi, a tak se u nich vytváří přirozený obsah kyseliny uhličité a alkoholu. Aby lahve vydržely tlak alespoň tří barů, musí mít obzvlášť silné stěny - to známe ze silvestrovských zálivů. Pokud vám pojem šumivé víno nic neříká, určitě znáte to nejznámější: Šampaňské, které může nést tento vznešený název pouze tehdy, pokud bylo vyrobeno v oblasti Champagne ve Francii. Šumivé víno a perlivé víno jsou často označovány podle názvu, ačkoli pravé německé šumivé víno se vždy vyrábí na bázi německého tichého vína.
Ušlechtilé sladké víno
Ušlechtilá sladká vína se vyrábějí částečně nebo zcela z hroznů, které jsou postiženy ušlechtilou hnilobou a obsahují málo vlhkosti. Nenechte se odradit slovem "hniloba", protože výsledek je po všech stránkách vynikající. Vzhledem k tomu, že speciální hrozny vylučují mnohem méně tekutiny než běžné světlé nebo tmavé hrozny, vyžaduje výrobní proces její velké množství, což také zvyšuje cenu koncentrovaných sladkých vín, mezi něž patří maďarský Tokaj a francouzské Château d'Yquem.
Likérové víno
Pokud víno obsahuje více než 15 objemových procent, patří obvykle do kategorie likérových vín. Vysoký obsah alkoholu je způsoben buď zpracováním přezrálých hroznů, nebo použitím základního vína obohaceného například brandy. To snižuje kvašení a zajišťuje vyšší obsah cukru v hroznech. Doporučuje se zejména Banyuls, Marsala, Madeira, portské a Sherry.
Co stojí za to vědět: Správná teplota pro pití
K tomuto tématu přistupujeme liberálně: stejně jako neexistuje jedna nejlepší vinotéka, neexistuje ani jedna správná teplota pro pití. Koneckonců, k čemu je přesná známka, když vám víno nechutná? Kromě individuální chuti však existuje několik osvědčených zásad, kterými se zájemci mohou řídit, aby našli ideální teplotu pro pití. Obecně platí, že červená vína by měla mít teplotu kolem 18 stupňů a bílá vína kolem 10 stupňů.
To závisí výhradně na obsahu. Červená vína získávají své aroma při teplotě mezi 15 °C a 18 °C. Bílá vína naopak vyžadují o něco nižší teplotu skladování, a to mezi 11 °C a 14 °C. Růžová vína se optimálně skladují ve vinotéce při teplotě 7 °C až 12 °C. Do zásoby vína se často přidává také šumivé víno a šampaňské, které jako šumivá vína vyžadují teplotu mezi 5 °C a 7 °C. V úvahu je třeba vzít také vlhkost v vinotéce.
Záleží na velikosti a energetické třídě. Vinotéka energetické třídy E spotřebuje v průměru přibližně 90 kWh.
V podstatě je to jako běžná chladnička: s kompresním chlazením. To znamená, že chladivo odebírá teplo z interiéru a uvolňuje ho ven. Vinotéku je však třeba chápat zcela jinak než chladničku: Teploty jsou spíše mírnější. Kromě toho by se v ní nemělo skladovat nic jiného než víno a podobné nápoje. Dveře jsou dobře utěsněné, aby se zabránilo pronikání pachů, a láhve jsou obzvláště chráněny proti vibracím.
Na první pohled jsou klimatizovaná vinotéka a vinotéka v podstatě synonyma. Třetím konceptem je skříňka na kontrolu teploty vína. Zde je zásadní rozdíl: vinotéka s řízenou teplotou zajišťuje, že se vína krátkodobě dostanou na ideální teplotu pro pití. Naproti tomu vinotéka je určena k dlouhodobému skladování a napodobuje podmínky ve vinném sklepě.
Samozřejmě záleží na velikosti a vlastnostech. Ceny malých vinoték se pohybují kolem 200 eur. Ceny směrem nahoru však nejsou omezeny. Velké a kvalitní vinotéky obvykle stojí až 2 000 eur.
Vinotéka je luxusní zboží. Používá se, když chcete víno ideálně skladovat a chcete znát ideální teplotu a způsob skladování. Jedná se o relativně levnější alternativu vinného sklepa. Přináší tedy vysokou přidanou hodnotu, kterou si jako vinař jistě rychle uvědomíte. Pokud tedy chcete víno ideálně skladovat a zároveň elegantně prezentovat, potřebujete vinotéku - myslíme si to.
Pokud nechcete vinotéku instalovat do kuchyňské skříňky, doporučujeme volně stojící vinotéku do obývacího pokoje. I zde se vyplatí investovat do spotřebiče s velmi nízkou hlučností.
130 Kč
Odebírejte naše novinky a získáte slevu 130 Kč * na další nákup!
* Kupón je platný pouze jednou. Vztahuje se na objednávku s minimální hodnotu 1300 Kč