Můj košík
Váš košík je prázdný. Začněte nakupovat a naplňte ji svými oblíbenými položkami!
emptycart
3 letá záruka 14 dní na vrácení zboží

Tipy pro milovníky vín

Užitečné triky pro každou situaci

Pro perfektní potěšení z vína třeba víc, než jen správně skladování. V našem malém top přehledu pro milovníky vín najdete nejžhavější tipy na správný výběr skleničky na víno, na správné teploty na pití a který pohár se hodí na které víno.

Tip 1: Červené víno a ryby nepasují nikdy spolu? Nesprávné!

Mnozí se řídí základním pravidlem, že k masu pasuje červené víno a rybám bílé. Pokud je maso grilované, pražené nebo dušené, výsledné pražené aroma obzvláště dobře harmonizují s tříslovinami silných červených vín. K rybám se až tak nehodí. Ale existují výjimky: pokud je ryba grilovaná, můžete zvažovat červené víno z nižším obsahem taninu, tedy tříslovin. Pokud pečete ryby v slaninovém kabátku, můžete k nim také pít červené víno, zejména v kombinaci s pečenými bramborami, červenou řepou nebo houbami.

Tip 2: Správná teplota na pití

Na červené víno se spíše hodí široké sklenice s velkým otvorem. Takto můžete víno otáčet, abyste k němu přivedli vzduch. Takto se mohou dobře rozvinout lehké, ovocná vína jako Dornfelder nebo Chianti. Vína bohaté na třísloviny, jako je například Bordeaux, Barolo, Merlot nebo Cabernet Sauvignon potřebují více kyslíku, aby se mohla rozvinout jejich plná chuť. Na ty se hodí ještě větší, širší sklenice.

Tip 3: Zvolit správnou sklenici na víno

Červené víno

Na červené víno se spíše hodí široké sklenice s velkým otvorem. Takto můžete víno otáčet, abyste k němu přivedli vzduch. Takto se mohou dobře rozvinout lehké, ovocná vína jako Dornfelder nebo Chianti. Vína bohaté na třísloviny, jako je například Bordeaux, Barolo, Merlot nebo Cabernet Sauvignon potřebují více kyslíku, aby se mohla rozvinout jejich plná chuť. Na ty se hodí ještě větší, širší sklenice.

Růžové a bílé víno

Na bílé nebo růžové vína potřebujete užší a menší sklenice jako na červené. Takto se chutě spojují a lépe se v ústech a nose rozvinou. Tyto druhy vín potřebují na dýchání méně vzduchu než červené víno, proto není nutné stáčení. Tyto poháry se hodí na vína jako je Pinot Blanc nebo Pinot Gris , Riesling , Sauvignon Blanc nebo Silvaner.

Perlivé víno

Na perlivá vína se doporučují takzvané flétny. Jsou o mnoho delší a užší než sklenice na červené nebo bílé víno. Oxid uhličitý zůstává déle zachován a tak se stará o šumivý požitek z pití. Elegantně vypadající sklenice na šampaňské se velmi nedoporučují, protože oxid uhličitý rychleji uniká přes velký otvor a šampaňské rychle zvětrá.

Tip 4: Sbohem fleky od vína

To, že sůl pomáhá na fleky po červeném víně, není žádný mýtus! Zejména na látkách, které nelze snadno vyprat, jako například látka na gauči, dokáže tento domácí prostředek pomoci. Stačí nechat působit a poté vysát. Potom přidejte na flek pěnu na holení a po několika hodinách odstraňte s čistou vodou.

Nahoru