Sous Vide

Sous-vide

Chcete si dopřávat dokonale připravené pokrmy plné chuti a živin? Pak pro vás bude skvělou alternativou ke klasickému vaření metoda sous-vide. Tento unikátní způsob vaření spočívá v přípravě pokrmů pomocí vakuování a pomalého vaření. Využít k němu můžete jak sous-vide hrnec, tak i ponorný sous-vide vařič. Zjistěte více.

Sous-vide se řadí mezi moderní způsoby vaření a těší se čím dál větší popularitě. Metoda pochází původně z Francie a hodí se pro ty, co si rádi vychutnávají jídlo přesně tak, jak má chutnat. Jde o pomalé vaření s přesně definovanou teplotou, při němž se využívá vakuování. Potřebovat tak budete vakuovačku, vakuovací fólie a buď sous-vide hrnec, nebo sous-vide vařič.

Sous-vide je oblíbená metoda vaření. Jak funguje?

Pokud se rozhodnete vařit metodou sous-vide, vězte, že nejde o nic složitého. Hodí se na přípravu masa, ryb, zeleniny a ovoce, snadno tak připravíte i celý chod najednou. Potraviny stačí ochutit, vložit do vzduchotěsného obalu, nejlépe pomocí vakuovačky, a vložit do vodní lázně s přesně nastavenou teplotou. Jídlo se v ní díky pomalému vaření bude připravovat při nízké teplotě, což je velmi šetrný způsob vaření – potraviny si při něm totiž zachovávají svou typickou chuť i živiny, o něž při bodu varu často přicházejí.

Metoda sous-vide a její výhody:

  • Chuť potravin se při pomalém vaření krásně rozvine.
  • Potraviny si zachovávají přirozenou chuť, nutriční hodnoty i aroma.
  • Během vaření spotřebujete minimum nádobí i energií.
  • Metoda sous-vide se hodí i na přípravu jídel před finálním zpracováním, například steaků či grilovaného masa a ryb.

Bez vakuování se u sous-vide neobejdete

Vakuovačka je jedním z pomocníků, kteří vám vaření metodou sous-vide značně usnadní. Umožní vám zbavit sáček s potravinami vzduchu a k dostání je jak ruční vakuovačka, tak i vakuová svářečka fólií, která za vás obstará naprostou většinu práce a sáček neprodyšně uzavře. Doporučujeme vám pořídit si jednu z našich výhodných sad, v nichž najdete hrnec či vařič společně s vakuovačkou.

Sous-vide hrnec nebo ponorný vařič?

Pro samotné pomalé vaření jsou pak k dispozici dva spotřebiče. Sous-vide hrnec potěší multifunkčním využitím a snadnou obsluhou. Zabírá však více místa, a pokud prostoru doma nemáte nazbyt, bude lepší variantou kompaktní sous-vide ponorný vařič. Ten stačí vložit do jakéhokoliv hrnce a sám se postará o správnou teplotu vody. Ta je při vaření metodou sous-vide velmi důležitá a pohybovat by se měla v rozmezí 55 – 78 °C.

Sous-vide hrnec Klarstein je multifunkční pomocník

Hrnec na sous-vide Klarstein vám poslouží i jako klasický pomalý hrnec, takže v něm můžete připravovat jak vakuované potraviny, tak i například klasické omáčky či polévky. Bonusem je, že spotřebuje málo energie a vaření v něm je tak nejen snadné, ale i úsporné.

Při výběru se zaměřte zejména na objem elektrického hrnce, který by se měl odvíjet od počtu členů vaší domácnosti. Výkon pak není u hrnce na pomalé vaření příliš důležitý. Hrnec na sous-vide může být vybaven i praktickými funkcemi, jako je časovač či displej pro snazší obsluhu.

Nahoru