Můj košík
Váš košík je prázdný. Začněte nakupovat a naplňte ji svými oblíbenými položkami!
emptycart
3 letá záruka 14 dní na vrácení zboží

Malá nauka o víně s Klarstein

Průvodce světem vín

Červené, bílé a růžové víno - tyto druhy vín dokáže od sebe rozlišit i laik. Ale jaký je rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem a je prosecco vlastně sekt? My Vám to objasníme!

Bílé víno

Na výrobu bílého vína se výhradně používají bílé hrozny. Bílé víno je jedno z nejoblíbenějších vín na světě a tvoří skoro polovinu produkce všech vín na celém světě. Tento druh vína se nejčastěji pije mladé a je známo čerstvou, ovocnou chutí s vyšším obsahem kyselinky. Známé odrůdy révy jsou například Rizling, Sauvignon Blanc nebo Weißburgunder.

Červené víno

Na výrobu červeného vína, jak nám již prozrazuje název a barva, se výhradně používají jen červené hrozny. Barva vína pochází ze slupek ovoce, proto zrají společně s moštem. Intenzita barvy a obsah taninu určuje čas, během kterého jsou spolu v kontaktu slupky a mošt. Tato doba může být pár dní (u lehčích červených vín) až do dvou týdnů (u těžších vín). Vína dozrávají v dřevěných sudech, kde vyvíjejí balsamické tóny. Známé odrůdy révy na červené jako jsou Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Pinot Noira a Sangiovese.

Růžové víno

Navzdory mylnému tvrzení, že růžové víno vzniká smícháním červených a bílých hroznů, pro výrobu růžového vína se používají pouze červené hrozny. Bledě červená barva vzniká, protože jsou slupky odděleny od moštu velmi brzy, a tak uvolní jen málo červeného pigmentu. Jen růžové šampaňské se vyrábí smícháním bílých a červených hroznů. Míchání bílého a červeného vína, abyste získali růžové, je v Evropské unii zakázáno. Nejčastěji se na výrobu růžového vína používají vinice jako Spätburgunder, Tempranillo a Pinotage jakož i Shiraz a Cabernet sauvignon.

Perlivé víno

Perlivému vínu nebo pološumivému vínu se oxid uhličitý dodává uměle. Přitom se často jedná o oxid uhličitý, který unikl během kvašení. V Itálii se tato vína nazývají "frizzante", ve Francii "Perlant". Perlivá vína jsou jen jemně šumivé s tlakem 1 a 2,5 barů, známý zástupci tohoto druhu vína jsou v Itálii mnohé jednoduché druhy Prosecca . Obsah alkoholu je přibližně 7 procent.

Šumivé víno

Šumivá vína se vyrábějí na základě tichého vína, které vykazuje relativní nízký obsah alkoholu. Jelikož šumivé víno kvasí v láhvi, vzniká typický, přírodní oxid uhličitý a obsah alkoholu nejméně 10 procent. Aby láhve vydržely vznikající tlak minimálně 3 bary, musí být zvláště ze silného skla. Známé šumivé víno, šampaňské, se smí vyrábět jen ve Francouzské oblasti Champagne. Často se sekt a šumivé víno porovnávají. Skutečný německý sekt však musí být vyroben z německého nešumivého vína, aby mohl být takto označený.

Sladké víno

Sladká vína se vyrábějí částečně nebo celkově z hroznů, které jsou napadeny ušlechtilou plísní a již obsahují méně vlhkosti. Proto vydávají méně šťávy jako normální bílé nebo červené hrozny. Na výrobu koncentrovaných sladkých vín je třeba o mnoho více hroznů, což se projeví i na vyšší ceně. Mezi nejznámější ušlechtilé sladká vína patří maďarský Tokajer a Château d'Yquem z Francie.

Likérové víno

Pokud obsahuje víno více než 15% alkoholu, řadí se zpravidla mezi likérové vína. Vysoký obsah alkoholu se dosáhne buď zpracováním přezrálých hroznů nebo použité základní víno se obohatí, to znamená obohacené alkoholem, jako je vinný líh nebo brandy. Takto se zastaví kvašení a v hroznu zůstane více cukru. Obzvláště známé jsou Banyuls, Marsala , Madeira, Portské víno a Sherry.

Nahoru