Sušenie ovocia

Sušení ovoce

Sušení ovoce je zdravý a šetrný způsob konzervace. S výkonnými sušičkami ovoce od značky Klarstein je zpracování potravin skutečně jednoduché. Kromě toho díky praktickým sušičkám si můžete usnadnit i tradiční sušení hub.

Co vše lze sušit?

Nejčastěji se sušičky používají na sušení ovoce, kterého je během letní sezóny nejvíce. Zdravá sušená jablka, hrušky či ananas jsou vitamínovou bombou na chladné zimní měsíce. Sušit ale můžeme i zeleninu, houby a bylinky. Méně známé, ale těšící se narůstající popularitě, je sušené maso.

Bylinky a houby se ideálně suší při teplotě 35-40 °C, ovoce a zeleninu je možné sušit společně, ideálně při teplotě 50-55 °C. Delikatesa v podobě sušeného masa si žádá teplotu okolo 70 °C.

Co vše lze sušit?

Proč sušit?

Sušení je jedna u nejstarších metod uchovávání potravin, které by jinak rychle podlehly zkažení. Je to přirozená cesta konzervace. Zachovávají se při ní v plné síle všechny vitamíny, vláknina a další cenné živiny. Ze sušených potravin se odpaří voda, ale nutriční hodnoty v ní zůstávají. Kromě toho se chuť díky zmenšenému objemu zintenzivní. Ovoce bývá proto často sladší a díky tomu chutná dětem více. Konzumace sušených potravin patří ke zdravému životnímu stylu a umožňuje konzumovat chutné sezónní potraviny i v zimních měsících. Sušičky potravin odvodňují rychleji a efektivněji. Nemusíte tak mít celé dny obložené radiátory sušícími se potravinami. Tyto kuchyňští pomocníci vám ušetří čas a také místo.

Proč sušit?
Potraviny Teplota sušení Doba sušení
(v hodinách)
Způsob sušení
Jablko 50 °C 5-8 0,5 cm silné plátky
Ananas 50 °C 9-12 1 cm silné plátky
Banán 70 °C 6 0,5 cm silné plátky
Bazalka 30-50 °C 6-8 Celé listy
Sušené hovězí 40-50 °C 6-8 Tenké plátky bez tuku
Jahoda 40-50 °C 7-10 0,5 cm silné plátky
Třešeň 50 °C 20 Vypeckované, překrojené na polovinu
Šalvěj 35-40 °C 6-8 Celé listy
Batáty 65 °C 12 2-3 mm silné plátky, navhlčené
Hroznové víno(bez semínek) 30-50 °C 12 Celé plody
Rajče 60-70 °C 7-10 0,5 cm silné plátky
Nahoru